Voedsel weggooien illegaal voor Franse supermarkten

Voedsel weggooien illegaal voor Franse supermarkten

Het Franse parlement heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat de voedselverspilling in het land drastisch moet terugdringen. Het zal voortaan immers illegaal zijn voor supermarkten om nog voedsel weg te gooien.

7,1 miljoen ton voedsel verspild

In Frankrijk wordt jaarlijks naar schatting 7,1 miljoen ton aan voedsel in de vuilnisbak gegooid. 67 procent daarvan wordt door consumenten zelf weggegooid, 15 procent door restaurants en 11 procent door retailers.


Franse supermarkten mogen voortaan geen voedsel meer weggooien, maar ze mogen het ook niet ongeschikt maken voor consumptie. Alle onverkochte producten moeten nu beschikbaar gesteld worden aan liefdadigheidsinstellingen. Eten dat niet meer geschikt is voor consumptie zal verwerkt worden tot veevoer. Indien dat ook niet kan, zal het gecomposteerd worden of vergist tot energie.


Het wetsvoorstel zorgt er ook voor dat het thema voedselverspilling onderdeel wordt van het curriculum op school. Frankrijk wil zo het meest proactieve land van Europa worden op vlak van de strijd tegen voedselverspilling.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Carrefour aanvaardt herbruikbare verpakkingen van klanten aan bedieningstogen

20/11/2017

Na een succesvolle test in de Hypermarkt van Bierges aanvaardt Carrefour nu bij alle Hypermarkten en bij alle eigen Carrefour Markets herbruikbare verpakkingen van klanten aan bedieningstogen, om zo minder afval te hebben.

Greenpeace komt met kritische parodie op kerstreclame Coca-Cola

20/11/2017

Voor veel mensen betekent de kerstreclame van Coca-Cola op tv de echte start van de kerstperiode. Dit jaar komt Greenpeace echter op de proppen met een eigen parodie, waarin het de aandacht legt op de vervuiling waarvoor het bedrijf verantwoordelijk is.

Tweede Leuvense foodhal De Smidse geopend

20/11/2017

Vlaanderen is alweer een foodhal rijker: in Leuven opende dit weekend De Smidse. In de voormalige smederij van Stella Artois zijn nu een verpakkingsvrije winkel, aperobags van Jeroen De Pauw, een pasta-atelier en meer te vinden.

Alibaba investeert 2,5 miljard in Auchan-dochter

20/11/2017

De Chinese e-commercereus Alibaba heeft een belang van 36% genomen in supermarktbedrijf Sun Art Retail Group. Met 450 supermarkten is dat de tweede grootste supermarktketen van China, en de Franse retailer Auchan is er de grootste aandeelhouder.

Colruyt controleert vleesleveranciers nu ook zelf

20/11/2017

Colruyt verscherpt de controle op zijn vleesproducten na de reeks schandalen die de vleessector de voorbije maanden alweer in een negatief daglicht stelde. In opdracht van de warenhuisketen licht een externe partner de slachthuizen onaangekondigd door.

Popsss verkoopt Belgische topwijnen in pop(sss)-up store

17/11/2017

Wijndistributeur Popsss, die uitsluitend wijnen van Belgische wijnboeren online verdeelt, opent een tijdelijke winkel in hartje Brussel. Tot het einde van het jaar vinden wijnliefhebbers er onder andere de fijnproeverscollectie "Crazy Belgians".

Back to top