Voedsel weggooien illegaal voor Franse supermarkten

Voedsel weggooien illegaal voor Franse supermarkten

Het Franse parlement heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat de voedselverspilling in het land drastisch moet terugdringen. Het zal voortaan immers illegaal zijn voor supermarkten om nog voedsel weg te gooien.

7,1 miljoen ton voedsel verspild

In Frankrijk wordt jaarlijks naar schatting 7,1 miljoen ton aan voedsel in de vuilnisbak gegooid. 67 procent daarvan wordt door consumenten zelf weggegooid, 15 procent door restaurants en 11 procent door retailers.


Franse supermarkten mogen voortaan geen voedsel meer weggooien, maar ze mogen het ook niet ongeschikt maken voor consumptie. Alle onverkochte producten moeten nu beschikbaar gesteld worden aan liefdadigheidsinstellingen. Eten dat niet meer geschikt is voor consumptie zal verwerkt worden tot veevoer. Indien dat ook niet kan, zal het gecomposteerd worden of vergist tot energie.


Het wetsvoorstel zorgt er ook voor dat het thema voedselverspilling onderdeel wordt van het curriculum op school. Frankrijk wil zo het meest proactieve land van Europa worden op vlak van de strijd tegen voedselverspilling.

Tags: