Voedsel weggooien illegaal voor Franse supermarkten

Voedsel weggooien illegaal voor Franse supermarkten

Het Franse parlement heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat de voedselverspilling in het land drastisch moet terugdringen. Het zal voortaan immers illegaal zijn voor supermarkten om nog voedsel weg te gooien.

7,1 miljoen ton voedsel verspild

In Frankrijk wordt jaarlijks naar schatting 7,1 miljoen ton aan voedsel in de vuilnisbak gegooid. 67 procent daarvan wordt door consumenten zelf weggegooid, 15 procent door restaurants en 11 procent door retailers.


Franse supermarkten mogen voortaan geen voedsel meer weggooien, maar ze mogen het ook niet ongeschikt maken voor consumptie. Alle onverkochte producten moeten nu beschikbaar gesteld worden aan liefdadigheidsinstellingen. Eten dat niet meer geschikt is voor consumptie zal verwerkt worden tot veevoer. Indien dat ook niet kan, zal het gecomposteerd worden of vergist tot energie.


Het wetsvoorstel zorgt er ook voor dat het thema voedselverspilling onderdeel wordt van het curriculum op school. Frankrijk wil zo het meest proactieve land van Europa worden op vlak van de strijd tegen voedselverspilling.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Neemt Unilever tonicmerk Fever-Tree over?

19/01/2018

Het tonicmerk Fever-Tree heeft een nieuwe bestuurder aangesteld: Kevin Havelock, hoofd van de afdeling frisdranken van Unilever. De benoeming leidt tot speculaties dat Unilever moederbedrijf Fevertree Drinks wil overnemen en stuwt het aandeel de hoogte in.

Filet Pur: Een haar in de plastieksoep

19/01/2018

Zijn retailers ruziemakers en bedriegers? Moeten energiedrankjes verboden worden? Staat Carrefour voor een sanering en wordt Delhaize zo Hollands als kaas? Alweer een bewogen week, zoals blijkt uit het plasticvrije overzicht van RetailDetail Food.

Colruyt en PepsiCo begraven de strijdbijl: weer Pepsi in de rekken

19/01/2018

Het vertrouwde assortiment van Pepsi en Lay’s komt weer in de rekken bij Colruyt. In november startte de keten een boycot tegen 29 producten van PepsiCo, omdat de merkproducent geen lagere prijzen wilde geven, maar de supermarktketen stopt daar nu mee.

Recordomzet voor BelOrta

19/01/2018

Groente- en fruitbedrijf BelOrta heeft in 2017 een recordomzet gehaald van 439 miljoen euro, een stijging van 7% ten opzichte van een jaar eerder. Het volume steeg met 2,5% en nadert de 500 miljoen kilogram.

Aldi Nord en Aldi Süd werken samen voor dierenwelzijn

18/01/2018

Aldi Nord en Aldi Süd slaan de handen in elkaar voor een unieke samenwerking: de discountbroers lanceren samen een eigen keurmerk voor dierenwelzijn. Het label Fair & Gut start enkel in Duitsland en voor gevogelteproducten, maar wordt later uitgebreid.

Hoe weinig suiker is te weinig? Rewe test de limieten met chocoladepudding

18/01/2018

Hoe weinig suiker kan een mens verdragen? Dat test de Duitse supermarktketen Rewe met een klantenbevraging. Het wil het suikergehalte in huismerkproducten verlagen, maar de consument beslist zelf hoeveel.

Back to top