Voedsel weggooien illegaal voor Franse supermarkten | RetailDetail

Voedsel weggooien illegaal voor Franse supermarkten

Voedsel weggooien illegaal voor Franse supermarkten

Het Franse parlement heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat de voedselverspilling in het land drastisch moet terugdringen. Het zal voortaan immers illegaal zijn voor supermarkten om nog voedsel weg te gooien.

7,1 miljoen ton voedsel verspild

In Frankrijk wordt jaarlijks naar schatting 7,1 miljoen ton aan voedsel in de vuilnisbak gegooid. 67 procent daarvan wordt door consumenten zelf weggegooid, 15 procent door restaurants en 11 procent door retailers.


Franse supermarkten mogen voortaan geen voedsel meer weggooien, maar ze mogen het ook niet ongeschikt maken voor consumptie. Alle onverkochte producten moeten nu beschikbaar gesteld worden aan liefdadigheidsinstellingen. Eten dat niet meer geschikt is voor consumptie zal verwerkt worden tot veevoer. Indien dat ook niet kan, zal het gecomposteerd worden of vergist tot energie.


Het wetsvoorstel zorgt er ook voor dat het thema voedselverspilling onderdeel wordt van het curriculum op school. Frankrijk wil zo het meest proactieve land van Europa worden op vlak van de strijd tegen voedselverspilling.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Alken-Maes verkoopt meer bier

20/07/2018

Brouwerij Alken-Maes, een onderdeel van de groep Heineken, heeft in 2017 meer bier verkocht maar wel minder winst gemaakt als gevolg van harde concurrentie in het binnenland en lagere marges voor de export.

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Eerste Belgische stadswinkel voor The Belgian Chocolate House

19/07/2018

Voor het eerst opent The Belgian Chocolate House (de grootste chocoladeretailer ter wereld met liefst 1000 ton per jaar) een boetiek in een Belgische winkelstraat. Klanten kunnen er ook ter plaatse consumeren.

Carrefour lanceert personal shopper en levering binnen 1,5 uur

19/07/2018

Supermarktketen Carrefour schakelt een tandje bij in service: een personal shopper kiest je producten uit, een bakfiets levert die binnen anderhalf uur thuis. "Retailers moeten het verschil maken in service, en dit is nog maar het begin", vertelt RetailDetail-stichter Jorg Snoeck.

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".