Vorig jaar zijn 4500 Nederlandstalige frauduleuze webshops offline gehaald. Toch is het nog maar het topje van de ijsberg, meent de Consumentenbond.
Tot 35.000 nep-webshops
Er zouden tussen de 25.000 en 35.000 malafide webshops zijn die zich richten op Nederlandse shoppers, ten opzichte van zo’n 90.000 ‘echte’, betrouwbare online winkels. Dat meldt de Nederlandse Consumentenbond, die met partners op zoek is gegaan naar alle verdachte webwinkels die een .nl-domeinnaam hebben of Nederlandstalig zijn.
Zo heeft de Consumentenbond over heel 2018 circa 4500 valse webshops uit de lucht kunnen halen. In de eerste helft van het jaar werden er ongeveer 1800 uitgeplukt en in de tweede helft precies 2709. Er is sprake van een wildgroei aan malafide websites, vooral vanuit China: de Consumentenbond vond in het laatste halfjaar 3100 nieuwe Chinese nepwebwinkels.
Verlopen domeinnamen in Nederland of India
De webshops in kwestie, die zich vaak voordoen als verkopers van merkproducten tegen lage prijzen, worden meestal geregistreerd bij registrars PDR uit India of het Nederlandse Registrar.eu. Vroeger kon tegen zulke nepshops alleen worden ingegrepen na klachten of meldingen van consumenten, maar voortaan wordt er ook automatisch gecontroleerd: Registrar.eu scant sinds begin dit jaar alle sites op verdachte elementen. Om het offline halen te versnellen, verkort de Nederlandse domeinnaambeheerder SIDN de bezwaarprocedure ook van 35 naar 5 dagen.
Online oplichters registreren meestal verlopen domeinnamen, ziet de Consumentenbond, en gebruiken ze dan om zogenaamd dure merkzonnebrillen of populaire modemerken aan te bieden met hoge kortingen. Wie er bestelt, krijgt echter nooit zijn bestelling en evenmin zijn geld terug.