Collectique wil pashokjes laten delen en retouren vereenvoudigen

Collectique wil pashokjes laten delen en retouren vereenvoudigen
Collectique

Collectique, een Antwerpse startup, wil modewebshops een milieuvriendelijk alternatief bieden voor thuislevering. Het bedrijf rekent daarvoor op het winkelnetwerk van fysieke retailers.

 

Kleding passen

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de online shoppers het verzend- en retourbeleid te tijdrovend of onhandig vinden. Een derde van de shoppers geeft ook aan dat ze kleding eigenlijk liever niet online kopen, omdat ze de stukken willen voelen en passen. Om aan die verzuchtingen tegemoet te komen lanceert Collectique nu een ‘Fit & Collect’-verzendoptie voor modewebshops, waarbij klanten hun bestelling meteen kunnen passen, ophalen en eenvoudig retourneren in een winkelpunt met pashokje in de buurt. Collectique wil dus bestaande fysieke winkels inschakelen als ophaalpunt, met als bijkomende voordelen dat de klant de bestelde stukken meteen kan passen en er mogelijk bijpassende kledij kan vinden.

 

Voor de retailer betekent het dat er meer en nieuwe klanten over de vloer zullen komen. Bovendien verdienen ze een commissie op de online verkopen en kunnen ze ook kiezen met welke webshops ze willen samenwerken. Daartoe ontwikkelde Collectique een online platform waar online en offline retailers elkaar kunnen vinden en hun bestellingen kunnen beheren. Voor de fysieke winkels is de dienst volledig gratis, webhandelaars betalen een maandelijke abonnementskost die start bij 10 euro per maand en een transactiekost aan per geplaatste bestelling van 2,95 euro of 1 euro bij een volledige retourzending.

 

Milieu

De oplossing van Collectique laat webshops toe om zendingen te groeperen in winkelpunten. Dat resulteert in minder busjes op de baan en minder CO2-uitstoot. "Gratis leveren en retourneren is niet gratis en de impact van de 'last mile delivery' op het milieu is enorm", benadrukt oprichtster Claire Tobback. "Als je toch graag online shopt, kun je zelf die impact verlagen door je bestelling met de fiets op te halen in een winkel in de buurt. Bovendien vind je in de winkel misschien een bijpassend paar schoenen of jasje en spaar je opnieuw een autorit uit."

 

De ‘Fit & Collect’-verzendoptie is vandaag al te vinden in de webshop van het Belgische duurzame sportlabel Pure by Luce. Je kan er laten leveren bij tien boetieks verspreid over heel Vlaanderen. Verder zijn er al een hele reeks fysieke winkels die al interesse toonden. Collectique focust zich voornamelijk op webshops van specifieke merken en heeft de ambitie om binnen het jaar naar 500 Collectique-punten te gaan in België.