Antwerps Century Center gaat op de schop

Het Centraal Station met rechts het Century Center

Het bekende Antwerpse winkelcentrum Century Center, tegenover het Centraal Station, krijgt een nieuw kleedje. Vastgoedinvesteerder en mede-eigenaar QRF City Retail maakte zopas bekend een akkoord te hebben gesloten met de andere eigenaar, Baltisse. 

 

"Beste locaties van Antwerpen"

Volgens het akkoord zal het hele complex "als één geheel worden herontwikkeld tot een project dat retail combineert met parkings en kantoren". QRF-topman William Vanmoerkerke ziet het alvast zitten: volgens hem stapt zijn fonds "in een sterk ontwikkelingsverhaal, op één van de beste locaties van Antwerpen, samen met een partij die bewezen expertise en know-how heeft in het realiseren van dergelijke projecten", klinkt het in een persbericht. Een mogelijk struikelblok is wel dat het negentig jaar oude gebouw op de erfgoedlijst staat. 

 

Het deel van het Century Center dat eigendom is van QRF - een winkelgalerij met een dertigtal winkels en een parkeergarage -  is gewaardeerd op 26,8 miljoen euro (9,2% van de totale vastgoedportefeuille van het fonds). De andere delen van het complex zijn tot nu toe in handen van Baltisse, maar de twee eigenaars zijn overeengekomen hun stuk van de taart in een joint venture te steken. De renovatie gaat uiteraard wel alleen door als alle nodige vergunningen worden toegestaan: QRF en Baltisse (het investeringsfonds van miljardair Filip Balcaen) zeggen daarvoor te streven naar de tweede helft van 2020. 

 

Het Century Center werd in 1929 gebouwd als Century Hotel en Grand Hotel de Londres, in de typische art-deco stijl. In 1979 werd het omgevormd tot een complex met winkels, kantoren en een grote parking. In de winkelgalerij zitten onder andere Blokker, Kipling, Media Markt en Zeeman.