Handelshuurlening vanaf nu langer en hoger

Foto: Shutterstock

Handelaars kunnen vanaf nu tot vier maanden huur lenen bij de Vlaamse regering en mogen ook meer lenen. De Vlaamse regering breidt zo zijn steunmaatregel voor retailers en horeca-ondernemers uit.

 

Tot zes maanden

Winkel- en horeca-uitbaters die het moeilijk hebben om de huur van hun pand te betalen door de coronasluitingen, kunnen een overbruggingskrediet aanvragen bij de Vlaamse overheid. De handelshuurlening werd na de eerste lockdown al in het leven geroepen, maar wordt nu verder uitgebreid. Handelaars hebben tot eind februari de tijd om een aanvraag in te dienen.


Volgens de nieuwe regeling kunnen ondernemers tot vier maanden huur lenen, waar dit vroeger maximum voor twee maanden kon. De voorwaarde blijft wel dat de verhuurder zelf een of twee maanden huur moet kwijtschelden. Op die manier kunnen handelaars voortaan dus tot zes maanden huurkost overbruggen.


Wie dat nodig heeft, kan vanaf nu ook hogere bedragen lenen: het maximumbedrag per pand is verhoog van 35.000 euro naar 60.000 euro. Voor wie meerdere winkels huurt, wordt de limiet nu een lening van 150.000 euro. De overheid biedt de leningen aan tegen een rente van 2% en na zes maanden moeten begunstigden beginnen afbetalen.

 

Al 574 aanvragen

Met de uitbreiding hoopt Vlaams minister van Economie Hilde Crevits meer ondernemers te kunnen helpen: op dit moment zijn 574 handelshuurleningen aangevraagd, waarvan 368 reeds werden goedgekeurd. 150 zijn nog in behandeling, schrijft Het Nieuwsblad, en 56 aanvragen werden afgekeurd. Wie al een lening heeft, mag een uitbreiding volgens de nieuwe voorwaarden vragen.


Er is ook de mogelijkheid om bemiddeling aan te vragen als er geen akkoord wordt gevonden met de verhuurder. Dat soort steun werd ondertussen 116 keer aangevraagd, maar slechts 18 maal werd er al een overeenkomst bereikt. 52 onderhandelingen zijn wel nog lopende.