Mitiska bouwt retailpark in Mechelen

Mitiska bouwt retailpark in Mechelen

In Mechelen gaat Mitiska een retailpark ontwikkelen dat plaats biedt aan 24 grote winkels op 27.500 m². Een convenant garandeert dat het winkelcentrum geen concurrentie vormt voor de binnenstad.

 

Geen kleding of schoenen

Het retailpark is onderdeel van een zopas goedgekeurd groter herontwikkelingsplan waardoor negen bestaande winkels moeten verhuizen van de Guido Gezellelaan en het Rode Kruisplein. Zij krijgen een locatie in het nieuwe project in de lus van de N16 naar de R6, vlakbij de afrit Mechelen-Noord op de E19. JBC, Vandenborre, Pro Duo, Leen Bakker, Blokker, AS Adventure en Babydump hebben daarover al een overeenkomst met de projectontwikkelaar. Ook Decathlon en een supermarktketen tonen interesse. De winkels op de voormalige Carrefoursite vlakbij komen eveneens in aanmerking, maar zij worden niet verplicht om te verhuizen.

 

De stad Mechelen en projectontwikkelaar Mitiska hebben voor dit project een vernieuwd handelsvestigingsconvenant gesloten, dat ervoor moet zorgen dat de handelsactiviteit in de binnenstad niet lijdt onder het nieuwe winkelcentrum. Kleding- en schoenwinkels zijn op de site niet toegelaten, met uitzondering van de retailers die moeten verhuizen. Er komt maximaal één horecavestiging.

 

Handelaars of ketens die een zaak hebben in de binnenstad, kunnen niet zomaar verhuizen. Als ze een tweede vestiging willen openen op het retailpark, moeten ze een engagement ondertekenen dat ze gedurende minstens tien jaar hun zaak in het centrum behouden. Alle retailers zullen ook een bijdrage betalen aan de vzw Mechelen Meemaken. De bouw van het nieuwe project zou in de loop van 2019 kunnen starten.

 

Daarmee wordt na zes jaar een gevolg gegeven aan de deal tussen Mitiska en het Mechelse stadsbestuur, waarbij de bouwpromotor de gronden bij de R6 verwierf in een ruildeal. De stad kreeg in de plaats van de winkelruimte de gronden waarop het stadion van KV Mechelen staat: die had Mitiska immers overgenomen van de vereffenaar van de voetbalclub.