Mitiska bouwt retailpark in Mechelen | RetailDetail

Mitiska bouwt retailpark in Mechelen

Mitiska bouwt retailpark in Mechelen
Shutterstock.com

In Mechelen gaat Mitiska een retailpark ontwikkelen dat plaats biedt aan 24 grote winkels op 27.500 m². Een convenant garandeert dat het winkelcentrum geen concurrentie vormt voor de binnenstad.

 

Geen kleding of schoenen

Het retailpark is onderdeel van een zopas goedgekeurd groter herontwikkelingsplan waardoor negen bestaande winkels moeten verhuizen van de Guido Gezellelaan en het Rode Kruisplein. Zij krijgen een locatie in het nieuwe project in de lus van de N16 naar de R6, vlakbij de afrit Mechelen-Noord op de E19. JBC, Vandenborre, Pro Duo, Leen Bakker, Blokker, AS Adventure en Babydump hebben daarover al een overeenkomst met de projectontwikkelaar. Ook Decathlon en een supermarktketen tonen interesse. De winkels op de voormalige Carrefoursite vlakbij komen eveneens in aanmerking, maar zij worden niet verplicht om te verhuizen.

 

De stad Mechelen en projectontwikkelaar Mitiska hebben voor dit project een vernieuwd handelsvestigingsconvenant gesloten, dat ervoor moet zorgen dat de handelsactiviteit in de binnenstad niet lijdt onder het nieuwe winkelcentrum. Kleding- en schoenwinkels zijn op de site niet toegelaten, met uitzondering van de retailers die moeten verhuizen. Er komt maximaal één horecavestiging.

 

Handelaars of ketens die een zaak hebben in de binnenstad, kunnen niet zomaar verhuizen. Als ze een tweede vestiging willen openen op het retailpark, moeten ze een engagement ondertekenen dat ze gedurende minstens tien jaar hun zaak in het centrum behouden. Alle retailers zullen ook een bijdrage betalen aan de vzw Mechelen Meemaken. De bouw van het nieuwe project zou in de loop van 2019 kunnen starten.

 

Daarmee wordt na zes jaar een gevolg gegeven aan de deal tussen Mitiska en het Mechelse stadsbestuur, waarbij de bouwpromotor de gronden bij de R6 verwierf in een ruildeal. De stad kreeg in de plaats van de winkelruimte de gronden waarop het stadion van KV Mechelen staat: die had Mitiska immers overgenomen van de vereffenaar van de voetbalclub. 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Westland Shopping krijgt groen licht voor vernieuwing

19/06/2018

Westland Shopping Center in Anderlecht mag van de overlegcommissie de geplande renovatiewerken uitvoeren. Tegen 2020 moet het winkelcentrum een volledige make-over krijgen, met ook een fikse uitbreiding erbij.

Moederbedrijf Brantano wil snel naar Brusselse beurs

13/06/2018

FNG Group zou al tegen midden juli op de Brusselse beurs willen noteren. Daarbij hoopt het een fors bedrag vers geld op te halen om te investeren in de verdere ombouw en expansie van Brantano.  

Zo wil Vlaanderen toename baanwinkels aanpakken

12/06/2018

De wildgroei van baanwinkels weegt op de mobiliteit en de leefbaarheid en zet druk op de handel in de stadscentra. In Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant gaan gemeenten het probleem nu over de grenzen heen aanpakken.

Driespoort Deinze voor correctionele rechtbank

07/06/2018

In de correctionele rechtbank van Gent is dinsdag gepleit in de zaak rond winkelcentrum Driespoort in Deinze. De hamvraag: staat dat er illegaal en, zo ja, moet het dan worden afgebroken? Uitspraak begin september.

De Nieuwstraat in Brussel kent magere jaren

22/05/2018

De Nieuwstraat in Brussel loopt de laatste jaren leeg: 10 procent van de winkelpanden in de duurste winkelstraat van België is ongebruikt, niet alleen sinds de terroristische aanslagen, maar ook door de concurrentie van The Mint en de renovatiewerken aan City 2.