Decathlon heeft Javier López aangesteld als nieuwe CEO. Hij volgt per direct Barbara Martin Coppola op, die het sportmerk sinds maart 2022 leidde, maar de resultaten van de ambitieuze vernieuwing blijven achter.
Veteraan met terreinervaring
Met een dubbele benoeming luidt Decathlon een nieuwe strategische fase in, gericht op versnelde groei en versterking van het concurrentievermogen. López bouwde sinds 1999 een stevige carrière op binnen Decathlon. Hij begon in de logistiek in Madrid en klom op tot CEO van Decathlon Duitsland (2012–2015) en later Spanje (2015–2022). Sinds oktober 2022 leidde hij als Global Chief Value Chain Officer de internationale waardeketen.
Die brede ervaring gaf hem volgens de Raad van Bestuur de nodige slagkracht om de onderneming de volgende fase in te loodsen. “Samen met al onze teamleden zullen we onze economische ontwikkeling en onze inspanningen om onze menselijke en ecologische betrokkenheid na te komen, versnellen”, aldus López.
Julien Leclercq neemt ondertussen het voorzitterschap over van Fabien Derville. Leclercq kent Decathlon door en door: hij begon als afdelingsmanager in Spanje en speelde een sleutelrol in de expansie naar Singapore. Hij rekent op López om het merk internationaal te versterken. “Decathlon gaat nu een nieuwe fase in de geschiedenis gaat in,” zegt Leclercq.
Matige balans na ambitieuze koerswijziging
Martin Coppola wilde Decathlon omvormen tot een multi-specialistisch sportmerk met nadruk op duurzaamheid en digitale klantbeleving. Onder haar leiding daalde de CO₂-uitstoot sinds 2021 met 13%. Ook de e-commerce kende een boost en is intussen goed voor 20% van de groepsomzet. Toch bleven concrete financiële resultaten achter. De nettowinst zou tuimelen en de aankondiging van haar vertrek, enkele dagen voor de jaarresultaten (31 maart), wijst op een gebrek aan intern vertrouwen in haar strategie.
De sportretailer wil zich nu sterker positioneren als mondiale speler, met een balans tussen economische efficiëntie en maatschappelijke impact. De Olympische Spelen in Parijs vormden daarbij een symbolisch moment, aldus het bedrijf: Decathlon kleedde 45.000 vrijwilligers – een bewijs van zijn internationale status en zijn wens om sport toegankelijker te maken.