Boekhoorn legt "nucleaire bom" onder Hema

Gevel van winkel van retailer Hema
Foto: hans engbers / Shutterstock.com

De schuldeisers die Hema willen overnemen, zullen toch langs Marcel Boekhoorn moeten. Dat probeert de ondernemer althans te verkrijgen door middel van een fiscale constructie die hij zelf een "nucleaire bom" noemt.

 

Damocles-zwaard van 100 miljoen

Boekhoorn, de vorige week afgezette eigenaar van Hema, heeft een stevige "fiscale valstrik" opgezet voor de nieuwe eigenaren: de schuldeisers die de aandelen van de keten willen overnemen zitten eerst nog opgezadeld met een mogelijke belastingclaim van 112,5 miljoen euro. De overnemers hebben namelijk voor 450 miljoen euro aan schulden kwijtgescholden in ruil voor de aandelen, maar Boekhoorn heeft ervoor gezorgd dat die som nu als belastbare winst geldt. Bijgevolg kan de fiscus daar 25% op eisen.

 

Om die opdoffer te vermijden, heeft Boekhoorn ook zelf de sleutel in handen: de eigenaar heeft een potje van onder andere 20 miljoen euro aan compensabele verliezen opzij gezet in een aparte vennootschap, die hij de veelzeggende naam Bonubo - voluit Boekhoorns nucleaire bom - heeft gegeven. Wie de pot wil, moet langs de onttroonde eigenaar.

 

Met de valstrik wil hij de nieuwe aandeelhouders tot bij zich lokken en een plaatsje voor zichzelf aan de onderhandelingstafel afdwingen, bericht het FD op basis van betrokkenen. Niet alleen zou Boekhoorn zo (een deel van) de controle willen bewaren, mogelijk slaagt de zakenman er ook in een deel van zijn investering van 115 miljoen euro in Hema te recupereren. De ondernemer liet eerder al weten een "wrang gevoel" over te houden aan de machtsgreep en de situatie van nabij op te volgen.