Hema-schuldeisers wapenen zich tegen Boekhoorn

Gevel winkel van retailer Hema
Robinotof / Shutterstock.com

De schuldeisers van Hema pikken het niet dat eigenaar Marcel Boekhoorn toegevingen van hen eist: ze nemen adviseurs onder de arm en bereiden zich voor op de strijd.

 

Schuldenberg

"Hij zal agressieve mensen tegenover zich vinden", waarschuwt een obligatiehouder van Hema tegenover het FD. De retailer heeft voor zo’n 750 miljoen euro aan obligaties uitgegeven, maar die hebben de voorbije jaren heel wat van hun waarde verloren. De coronacrisis heeft die evolutie enkel maar verscherpt: het meest risicovolle type heeft momenteel nog maar 12,4% van de oorspronkelijke waarde. 

 

Toch vraagt eigenaar Marcel Boekhoorn nog meer toegevingen van de geldschieters. In juli moet zijn houdstermaatschappij een lening van vijftig miljoen euro terugbetalen, maar Boekhoorn wil voor die tijd een voorstel voor schuldherstructurering voorleggen aan de schuldeisers.

 

Binnenkort aandeelhouders?

De obligatiehouders, vooral grote institutionele beleggers, bereiden zich echter van hun kant voor op de confrontatie door de krachten te bundelen en adviseurs onder de arm te nemen. Grofweg zouden de schuldeisers zich in twee groepen hebben verdeeld: de grootste groep vertegenwoordigt 600 miljoen euro aan openstaande schulden, een kleinere groep obligatiehouders is goed voor zowat 150 miljoen euro. Ze zoeken nu een herstructureringsspecialist of zakenbank om hen bij te staan.

 

Ondertussen maken hedgefondsen van het verzwakte Hema gebruik om goedkope obligaties op de kop te tikken. Dat zou evenwel betekenen dat ook zij straks mee onderhandelen en mogelijk zelfs aandeelhouder kunnen worden bij de retailer. Het FD heft weet van minstens één schuldfonds dat zich kortgeleden heeft ingekocht bij de Nederlandse keten.