Tot na solden handenvrij winkelen bij 130 Gentse handelaars

Tot na solden handenvrij winkelen bij 130 Gentse handelaars

Tot na solden handenvrij winkelen bij 130 Gentse handelaars

Gent experimenteert al enkele maanden met handenvrij winkelen, maar schakelt een versnelling hoger met het eindejaar in zicht: tot eind januari kunnen alle shoppers in Gent hun boodschappen gratis laten afzetten op zeven plaatsen in de stad.

Gewoon via sms’je

Liefst 130 winkeliers uit de Gentse binnenstad ‑ zowel kleine zelfstandigen als grotere ketens ‑ brengen de aankopen van hun klanten naar een van de zeven afhaalpunten: vier ondergrondse parkeergarages en drie zogeheten ‘shop & hop’-locaties waar lockers werden geïnstalleerd (zie foto). In september startte al een test, waarbij een tiental shoppers het systeem op zaterdag en op koopzondagen gratis kon uitproberen. Sinds vorige zaterdag is het systeem op volle kracht uitgerold en kan al wie dat wil handenvrij winkelen, en dat elke dag van de week.

 

Het is nu zelfs niet meer nodig om de speciale smartphone-app te downloaden en te installeren: de klant betaalt zijn aankopen in de winkel, kiest zijn ophaallocatie en geeft zijn gsm-nummer door. Een klein half uurtje later ontvangt de klant dan een sms met een code voor de locker. Er is ook een sleutelhanger met een badge beschikbaar voor klanten die zich online registreren, waardoor een gsm of smartphone zelfs overbodig wordt.

 

Het systeem loopt voorlopig tot eind januari, maar als het aanslaat wil het stadsbestuur ook lockers installeren bij de park&ride-zones rond de binnenstad. Op langere termijn wordt zelfs gedacht aan levering thuis of tot in de hotelkamer van shoppende toeristen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Ex-Delhaizebaas Denis Knoops hoofdaandeelhouder 1PopUpStore

24/05/2018

Er is nog leven na Delhaize. Denis Knoops, die vorig jaar als CEO de baan moest ruimen bij Delhaize België, is hoofdaandeelhouder geworden van 1PopUpStore, het bedrijf achter Chronostock, de specialist in het openen van tijdelijke winkels.

Retailsector eist maatregelen tegen territoriale leveringsbeperkingen

23/05/2018

Grote leveranciers misbruiken hun dominante positie om retailers te dwingen zich enkel te bevoorraden in het land waar ze actief zijn, blijkt uit een nieuwe Benelux-studie. Zo houden ze internationale prijsverschillen in stand.

Decathlon opent dertigste winkel in Nijvel

23/05/2018

Decathlon opent zijn dertigste Belgische vestiging in het winkelcentrum Shopping Nivelles in Nijvel. In september opent de winkel de deuren, maar in afwachting daarvan is er een tijdelijke digitale Connect-shop voor online bestellingen.

“Data geven de controle terug aan trade marketeers”

23/05/2018

Voor merkfabrikanten is het een hele klus om assortimenten, prijzen en promoties in hun categorie te monitoren bij offline en online retailers. De Belgische startup Daltix verzamelt deze vitale informatie automatisch in overzichtelijke dashboards.

Lidl opent restaurant voor blokkende studenten

22/05/2018

Lidl wil studenten in de ‘blok’ helpen om gezond te eten: de supermarktketen opent een pop-uprestaurant in Gent, dat 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 open is om studenten door de examenperiode te loodsen.

Shop for Geek ziet potentieel voor 25 winkels

22/05/2018

Na recente openingen in Aalst en Namen staat de teller al op dertien winkels voor Shop for Geek, de winkelformule voor gadgets en merchandisingartikelen. Dat moeten er snel een 25-tal worden. De retailer pakt nu ook de Franse markt aan.