Tot na solden handenvrij winkelen bij 130 Gentse handelaars

Tot na solden handenvrij winkelen bij 130 Gentse handelaars

Gent experimenteert al enkele maanden met handenvrij winkelen, maar schakelt een versnelling hoger met het eindejaar in zicht: tot eind januari kunnen alle shoppers in Gent hun boodschappen gratis laten afzetten op zeven plaatsen in de stad.

Gewoon via sms’je

Liefst 130 winkeliers uit de Gentse binnenstad ‑ zowel kleine zelfstandigen als grotere ketens ‑ brengen de aankopen van hun klanten naar een van de zeven afhaalpunten: vier ondergrondse parkeergarages en drie zogeheten ‘shop & hop’-locaties waar lockers werden geïnstalleerd (zie foto). In september startte al een test, waarbij een tiental shoppers het systeem op zaterdag en op koopzondagen gratis kon uitproberen. Sinds vorige zaterdag is het systeem op volle kracht uitgerold en kan al wie dat wil handenvrij winkelen, en dat elke dag van de week.

 

Het is nu zelfs niet meer nodig om de speciale smartphone-app te downloaden en te installeren: de klant betaalt zijn aankopen in de winkel, kiest zijn ophaallocatie en geeft zijn gsm-nummer door. Een klein half uurtje later ontvangt de klant dan een sms met een code voor de locker. Er is ook een sleutelhanger met een badge beschikbaar voor klanten die zich online registreren, waardoor een gsm of smartphone zelfs overbodig wordt.

 

Het systeem loopt voorlopig tot eind januari, maar als het aanslaat wil het stadsbestuur ook lockers installeren bij de park&ride-zones rond de binnenstad. Op langere termijn wordt zelfs gedacht aan levering thuis of tot in de hotelkamer van shoppende toeristen.