Mooie groei, dunne marges voor Aveve

Mooie groei, dunne marges voor Aveve
Foto Aveve

Achter tuinketen Aveve schuilt een grote groep die in zowat alle facetten van de landbouwsector actief is. De omzet groeit, net als de winst, maar de marges blijven wel flinterdun.

 

Mastodont

Het bedrijf boven de gelijknamige keten van tuincenters heeft vorig jaar immers een omzet geboekt van 1,4 miljard euro: dat is een stijging met 4%, schrijft de krant De Tijd, die de jaarrekening van het bedrijf inkeek. De nettowinst steeg met 25% tot 21 miljoen euro. Met amper 1,5% nettowinst op de omzet blijft de marge wel laag.

 

De groep is vooral bekend van zijn 250 tuincentra met het motto "tuin, dier, bakplezier". Onlangs kwam de retaildivisie nog in het nieuws toen ze de tuinketen Eurotuin, met vier grote vestigingen in Deinze, Merelbeke, Ophasselt en Roeselare, overnam van ondernemer Rudi De Kerpel. Aveve is echter veel meer dan die winkelketen: het is een ware mastodont die via zijn productiedochters actief is op zowat alle vlakken van het Belgische landbouw- en tuinleven, met onder andere veevoer, zaden en landbouwmachines.

 

Het bedrijf wordt sinds 2016 geleid door Eric Lauwers, die de overstap maakt van AB InBev. Hij focust onder andere op een vereenvoudiging van de organisatie, internationale groei en technologische innovatie met drones en big data in de landbouwsector.