Prijsafspraken en zwarte handel bij Mondelez?

Zwarte handel bij Mondelez?
Shutterstock.com

FMCG-reus Mondelez zou in Oostenrijk jarenlang grote hoeveelheden koekjes en chocolade, onder meer van het merk Milka, in het zwart hebben geleverd. Dat zou de bevinding zijn van enkele huiszoekingen.

 

Twee procedures

De Oostenrijkse dochteronderneming van voedingsbedrijf Mondelez wordt ervan verdacht de concurrentiewetten te overtreden. Enkele weken geleden vonden er al huiszoekingen plaats in de kantoren van de levensmiddelengigant in onder andere Wenen en Bremen. Er lopen momenteel twee procedures bij de Weense antitrustrechtbank tegen het bedrijf, schrijft Frankfurter Allgemeine. Het zou gaan om prijsafspraken en territoriale leveringsbeperkingen, praktijken die in de Europese Unie strikt verboden zijn.

 

Volgens LebensmittelZeitung heeft Mondelez bovendien gedurende jaren grote hoeveelheden koekjes en chocolade in het zwart verkocht. Die zouden via diverse tussenhandelaren vooral op de Oost-Europese markt terechtgekomen zijn. Een klein gedeelte zou door prijsvechters in Duitsland verkocht zijn, maar namen van retailers worden door het magazine niet genoemd.

 

De informatie zou afkomstig zijn van een voormalig medewerker van Mondelez. Bij de snackfabrikant wilde tot dusver niemand reageren op de berichtgeving.