Sligro in Antwerpen voorlopig gered

Foto Sligro

De gloednieuwe maar controversiële vestiging van horecagroothandel Sligro-ISPC op het Antwerpse Eilandje kan voorlopig gewoon open blijven. Toch zijn nog niet alle zorgen van de baan.

 

Juridische mallemolen

De provinciale deputatie heeft donderdagochtend een beroep van concurrent Metro onontvankelijk verklaard. Het bedrijf kan daardoor terugvallen op de vergunning van de stad, schrijft Gazet Van Antwerpen. Sligro was die bouwvergunning kwijtgespeeld vlak voor de opening, eind november, na lang juridisch protest van bewoners en concurrenten uit de omgeving. Toch ging de vestiging open. Eerder deze week zag het er opnieuw even slecht uit voor het bedrijf, na een nieuw negatief advies van een stedenbouwkundig ambtenaar. Die stelde dat de groothandel eigenlijk een winkel is en die functie is niet toegelaten in een zone voor kleine en middelgrote ondernemingen.

 

Na de uitspraak van donderdag echter kan Sligro terugvallen op de vergunning die de stad toekende. Niet dat daarmee het argument van de baan is dat de onderneming zonevreemd zou zijn: het is aan de stad om erover te waken dat de activiteiten zich op de site beperken tot die van een distributiecentrum.

 

“Wij hebben nooit getwijfeld dat we de vergunning zouden terugkrijgen, al zijn we wel door een hele administratieve en juridische mallemolen moeten gaan. Maar het onderwerp dat we geen vergunning zouden hebben, bestaat nu niet meer”, reageert CEO Rudi Petit-Jean. “Dit is evenwel geen overwinning voor ons. We zijn bescheiden over dit resultaat en vooral blij dat we 55 tot 60 mensen verder kunnen laten werken.”