FNG: rechtbank spreekt zich volgende week uit

Foto: FNG

FNG weet pas volgende week of het uitstel van betaling krijgt: de rechtbank neemt een week om zich uit te spreken over de reorganisatie van de Brantano-moeder. Die moet ook gaan beslissen over de vraag om extern toezicht van de vakbonden en winkeleigenaar Retail Estates.

 

Bestuur onder toezicht?

De ondernemingsrechtbank van Mechelen behandelt sinds woensdag de reorganisatie-aanvraag van FNG. Centraal staat de vraag of de modegroep negentig dagen bescherming tegen schuldeisers krijgt, maar de vakbonden en ook vastgoedeigenaar Retail Estates hebben daar twee extra verzoeken aan toegevoegd: ze roepen op tot de aanstelling van externe bewindvoerders. 

 

De vakbonden haalden op een ondernemingsraad dinsagavond namelijk hard uit naar het management van de modegroep en willen een tandem van een retailspecialist, een bedrijfsrevisor en een HR-vertegenwoordiger als bestuurders. Maandag mogen de vakbonden hun zaak bepleiten voor de rechtbank.

 

Ook Retail Estates, dat een dertigtal winkelpanden aan Brantano verhuurt, heeft de rechtbank verzocht een gerechtelijk mandataris aan te stellen. Met de rest van de groep heeft Retail Estates geen uitstaans, liet CEO Jan De Nys al tegenover RetailDetail verstaan, maar in het vernieuwde Brantano-concept gelooft de vastgoedinvesteerder wel. De Nys wil dat er zo toezicht komt op de geldstromen bij de schoenenformule: hij liet zich eerder ontvallen dat Brantano volgens hem mogelijk werd leeggezogen.

 

Bescherming tegen schuldeisers?

Het is aan de rechtbank om te bepalen of er tijdelijke bewindvoerders komen, wie dat zullen zijn en welke taken ze krijgen. In ieder geval blijft CEO Yves Pollé wel aan zet, aangezien de parapluholding waarvan hij aan het hoofd staat, niet onder de gerechtelijke reorganisatie valt. De vraag wordt wel hoeveel die houdstermaatschappij nog te zeggen zou hebben over de Belgische activiteiten. 

 

De ondernemingsrechtbank gunt zich een week, tot volgende week woensdag, om een uitspraak te doen. Ondertussen is alvast geweten welke vestigingen van Brantano plant te sluiten: het zou gaan om tien Waalse vestigingen, negen winkels in Vlaanderen en alle vestigingen van Boutik by Brantano.