Michael Kors dichtbij overname Versace

Foto: JHVEPhoto / Shutterstock.com

Handtassenmerk Michael Kors zou modehuis Versace willen overnemen voor twee miljard dollar (1,7 miljard euro). Nog deze week wordt de deal naar verwachting officieel bekendgemaakt.

 

Investeerder Blackstone houdt het voor bekeken

Versace wordt overgenomen door Amerikaanse sectorgenoot Michael Kors, meent Reuters op basis van anonieme bronnen. De handtassengoeroe zou een meerderheidsbelang in het Italiaanse modehuis nemen. Hoeveel dat aandeel zou bedragen, is nog niet geweten, maar Versace zou in de deal op ruim 2 miljard dollar worden gewaardeerd.

 

Investeringsgroep Blackstone zou al een tijdje op zoek zijn naar een overnemer voor Versace. De investeerder heeft sinds 2014 een belang van 20% in het mode-icoon, maar wil van dat belang af. Er was eerder sprake van een beursgang, maar Blackstone vindt die optie momenteel niet opportuun, aangezien het de resultaten bij het modehuis ontgoochelend vindt. Bovendien wil het niet nog meer geld in Versace pompen en heeft het de familie overtuigd om een verkoop te overwegen, vertrouwt een bron toe aan Reuters. Blackstone zou ook zelf potentiele overnamekandidaten hebben voorgesteld, waaronder naast Michael Kors ook juweliersicoon Tiffany.

 

Familie Versace blijft aanwezig

Het personeel wordt mogelijk al dinsdag ingelicht over de overname, op een medewerkersbijeenkomst die voor de gelegenheid is ingeroepen. Artistiek directeur Donatella Versace zou de aankondiging doen. De oprichtersfamilie Versace heeft zelf nog 80% van de aandelen in handen van het modehuis en zou ook naar de overname een rol blijven spelen.

 

Voor Michael Kors is de overname een nieuwe stap in de richting van het luxe-imperium dat de groep wil uitbouwen, naar het voorbeeld van de Franse luxeholding LVMH. Eerder kochten de Amerikanen ook al schoenenmerk Jimmy Choo. Aangezien Michael Kors de laatste boekperiode tegenvallende verkoopcijfers moet toegeven bij het gelijknamige merk en in de eigen retail, met zelfs winkelsluitingen tot gevolg, is de uitbreiding belangrijk om verdere groei te garanderen.