Driespoort Shopping Deinze is vergunningen opnieuw kwijt

Een nieuwe aflevering in het langlopende vervolgverhaal over het betwiste retailpark in Deinze: de raad voor vergunningsbetwistingen heeft de laatste nog overblijvende vergunning voor de site vernietigd. De ontwikkelaar gaat in cassatieberoep en heeft een nieuwe aanvraag ingediend.

 

Sluiting dreigt

Al van voor de opening in 2015 is het 9000 m² grote retailproject langs de Gaversesteenweg controversieel. Tot driemaal toe werd de bouwvergunning voor Driespoort Shopping vernietigd door de raad voor vergunningsbetwistingen. De laatste nog bestaande stedenbouwkundige vergunning – een regularisatie die dateerde van 14 september 2017 – is nu ook vernietigd. De buurtbewoners, die opnieuw een verzoek tot nietigverklaring hadden ingediend, ontvingen op 20 februari bericht dat de raad hen op 5 februari voor de vijfde keer in het gelijk stelde over de onwettigheid van de vergunningen. Niet alleen vernietigt de raad de regularisatie door de deputatie Oost-Vlaanderen, maar hij weigert ook definitief de vergunning. 

 

“Hiermee staat juridisch vast dat Driespoort geen enkele stedenbouwkundige vergunning heeft en meer nog, juridisch zelfs nooit een stedenbouwkundige vergunning had. Projectontwikkelaar Hendrik de Keukeleire en zijn vennootschap NV De Kortrijkse Toren hebben dus een volledig winkelcentrum gebouwd en in exploitatie genomen zonder enige vergunning”, zeggen de buurtbewoners in een persbericht. “Met deze uitspraak dreigt de sluiting voor de winkels, evenals de afbraak van het complex. Op 5 maart zal de correctionele rechtbank van Gent vermoedelijk uitspraak doen over deze bouwmisdrijven en nu vaststaat dat er nooit een vergunning geweest is, rekent de buurt ook hier op een logisch gevolg voor hun vordering tot stopzetting en afbraak.”

 

Nieuwe aanvraag

Huurders in het winkelcentrum zijn Action, Albert Heijn, Atita, Kruidvat, Molders Schoenen & Mode en Oxygen Fitness. Ook zij lopen een risico, want een winkel uitbaten in een pand dat geen vergunning heeft, is een inbreuk. Toch maakt de projectontwikkelaar zich echter sterk dat Driespoort Shopping blijft bestaan: “Ondanks de beweringen van de tegenpartij is er uiteraard nooit zonder vergunning gebouwd. Dat kan gewoon niet. Wel is elke vergunning op basis van procedure- of administratieve fouten telkens aangevochten en is er ook telkens opnieuw door de bouwheer – bijgestaan door een resem van advocaten, studiebureaus en architecten – een nieuwe vergunning aangevraagd.” 

 

Het arrest is dan ook lang niet definitief: de advocaten van De Kortrijkse Toren zullen cassatieberoep aantekenen tegen het vernietigingsarrest bij de Raad van State. Bovendien heeft het retailpark een nieuwe aanvraag ingediend, waarover het college van burgemeester en schepenen van de stad Deinze de komende weken een beslissing zal kunnen nemen. Wordt dus nogmaals vervolgd…