Uplace nog steeds niet opgegeven | RetailDetail

Uplace nog steeds niet opgegeven

Uplace nog steeds niet opgegeven

Uplace is nog niet van plan om de handdoek in de ring te werpen en is in samenspraak met de gemeente Machelen op zoek naar oplossingen om het winkelcentrum toch nog een plaats te geven.

 

Lokaal ruimtelijk plan

Toen in december de Raad van State besliste om het ruimtelijk plan rond Uplace te vernietigen, leek het hele project dood en begraven. Nieuwe vergunningen aanvragen zou immers heel wat jaren duren en dus niet meer haalbaar zijn. Verschillende bronnen hebben nu echter aan De Tijd bevestigd dat Bart Verhaeghe, de eigenaar van Uplace, nog een laatste strohalm heeft gevonden. Momenteel werkt hij met de gemeente Machelen aan een scenario, waarbij de gemeente zorgt voor een eigen lokaal ruimtelijk plan. Op de Vlaamse regering moet Uplace immers niet meer rekenen, want die heeft gezegd geen werk te maken van een nieuwe vergunning.

 

Het gaat in de huidige onderhandelingen wel over "Uplace light", dat derde kleiner is dan het originele plan en waarin onder andere het hotel verdwenen is en de winkeloppervlakte flink werd teruggeschroefd. Die plannen werden eerder in samenspraak met verschillende belanghebbenden gemaakt, in een laatste poging het project te redden.

 

Schadeclaim

Jean-Pierre De Groef, burgemeester van Machelen, is altijd al een groot voorstander geweest van Uplace, maar vond tegenkanting bij Hans Bonte, burgemeester van buurgemeente Vilvoorde. Die laatste is echter ook op zoek naar een economische boost, aangezien Vilvoorde kampt met een hoge werkloosheid. De kans is wel klein dat er nog voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober een beslissing wordt genomen. Bovendien moet de Vlaamse regering ook de lokale besturen voldoende bevoegdheden geven om zo’n lokaal ruimtelijk plan in orde te krijgen.

 

Uplace heeft wel nog een stok achter de deur ten opzichte van de Vlaamse regering. Het stak immers heel wat geld in de sanering van de gronden, met de afspraak dat de Vlaamse regering alles in het werk zou stellen om Uplace te realiseren. Indien dat niet het geval is, kan het een schadeclaim indienen tegen de Vlaamse regering.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Stad Vilvoorde dient bezwaarschrift in tegen Neo

22/02/2018

Vilvoorde heeft een bezwaarschrift ingediend tegen de bouw- en milieuvergunning die is aangevraagd voor Neo, het enorme project met winkelcentrum op de Heizelvlakte in Brussel.

Centrummanager Hasselt pleit voor "omzethuur" tegen leegstand

15/02/2018

“Geef starters een flink verminderde huurprijs en laat ze daar bovenop een deel van hun omzet afstaan.” Met dat opmerkelijke voorstel wil de nieuwe centummanager van Hasselt de leegstand in zijn stad aanpakken.

Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco kijkt tevreden terug op boekjaar

02/02/2018

Het Frans-Nederlandse vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco, dat vooral belegt in winkelcentra, kijkt tevreden terug op het voorbije boekjaar. Het wist immers in alle regio’s te groeien.

Voor het eerst meer dan 1 op 10 winkelpanden leeg

01/02/2018

Het aantal leegstaande winkelpanden in België is in 2017 voor het tiende jaar op rij gestegen. Met 21.027 winkels die leeg staan, stijgt de winkelleegstand in ons land voor het eerst boven de 10%, zo becijferde Locatus.

Hoe winkelstad Tongeren uit het dal klimt

30/01/2018

De oudste stad van België bewijst dat je leegstand wel degelijk succesvol kunt aanpakken. Met een helder winkelbeleid dat inzet op ‘couleur locale’ kan Tongeren wellicht ook andere kleine winkelsteden inspireren.

Carrefour drijft top 100 grootste winkelketens aan

26/01/2018

De grootste winkelketen van België is Carrefour. Tot die misschien verrassende conclusie komt Locatus in zijn jaarlijkse top 100 van winkelformules. Alleen al de Market-supermarkten beslaan het meest oppervlakte, al heeft Aldi een even groot aantal winkels.

Back to top