Uplace nog steeds niet opgegeven | RetailDetail

Uplace nog steeds niet opgegeven

Uplace nog steeds niet opgegeven

Uplace is nog niet van plan om de handdoek in de ring te werpen en is in samenspraak met de gemeente Machelen op zoek naar oplossingen om het winkelcentrum toch nog een plaats te geven.

 

Lokaal ruimtelijk plan

Toen in december de Raad van State besliste om het ruimtelijk plan rond Uplace te vernietigen, leek het hele project dood en begraven. Nieuwe vergunningen aanvragen zou immers heel wat jaren duren en dus niet meer haalbaar zijn. Verschillende bronnen hebben nu echter aan De Tijd bevestigd dat Bart Verhaeghe, de eigenaar van Uplace, nog een laatste strohalm heeft gevonden. Momenteel werkt hij met de gemeente Machelen aan een scenario, waarbij de gemeente zorgt voor een eigen lokaal ruimtelijk plan. Op de Vlaamse regering moet Uplace immers niet meer rekenen, want die heeft gezegd geen werk te maken van een nieuwe vergunning.

 

Het gaat in de huidige onderhandelingen wel over "Uplace light", dat derde kleiner is dan het originele plan en waarin onder andere het hotel verdwenen is en de winkeloppervlakte flink werd teruggeschroefd. Die plannen werden eerder in samenspraak met verschillende belanghebbenden gemaakt, in een laatste poging het project te redden.

 

Schadeclaim

Jean-Pierre De Groef, burgemeester van Machelen, is altijd al een groot voorstander geweest van Uplace, maar vond tegenkanting bij Hans Bonte, burgemeester van buurgemeente Vilvoorde. Die laatste is echter ook op zoek naar een economische boost, aangezien Vilvoorde kampt met een hoge werkloosheid. De kans is wel klein dat er nog voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober een beslissing wordt genomen. Bovendien moet de Vlaamse regering ook de lokale besturen voldoende bevoegdheden geven om zo’n lokaal ruimtelijk plan in orde te krijgen.

 

Uplace heeft wel nog een stok achter de deur ten opzichte van de Vlaamse regering. Het stak immers heel wat geld in de sanering van de gronden, met de afspraak dat de Vlaamse regering alles in het werk zou stellen om Uplace te realiseren. Indien dat niet het geval is, kan het een schadeclaim indienen tegen de Vlaamse regering.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Winkelstad Sint-Niklaas herrijst als een feniks

17/04/2018

Dacht u ook dat Sint-Niklaas een kleine twintig jaar geleden was doodgeknepen door het Waasland Shopping Center? Think again! Wij gingen een kijkje nemen en ontdekten een stad in een wervelende opwaartse spiraal.

Vernieuwd winkelcentrum Les Bastions mikt op 5 miljoen bezoekers

12/04/2018

Het bekende Doornikse shoppingcenter Les Bastions is op 12 april heropend na een stevige uitbreiding en een grondige make-over. Voor nieuwe impulsen zorgen trekkers als Zara en Bershka. Het project zet ook sterk in op diensten.

“Alle retailers moeten zichzelf heruitvinden”

10/04/2018

Meer dan ooit is het de consument die beslist welke richting de retailmarkt uitgaat. Winkelketens moeten zichzelf heruitvinden, hun concepten in vraag stellen. Dat zeggen Jean Baheux en Jonathan Delguste van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.

Retail Estates trakteert zichzelf op dubbel verjaardagsgeschenk

29/03/2018

Retail Estates heeft twee winkelpanden gekocht in het Nederlandse Haarlemmermeer voor 9 miljoen euro. Daarnaast heeft het vastgoedbedrijf een retailpark gekocht voor 47 miljoen euro, ook al in Nederland. Maar die deal is nog “voorwaardelijk”.

Gunstig (tussen)advies voor Brussels Neo-project

29/03/2018

De Overlegcommissie van het Brussels Gewest heeft een gunstig advies uitgebracht voor de aanvraag van het stedenbouwkundig attest van Neo, het grote herbestemmingsproject op de Heizelvlakte waar ook een groot shoppingcenter moet verrijzen.

Rive Gauche verkocht aan CBRE Global Investors na sterk jaar

27/03/2018

Winkelcentrum Rive Gauche in Charleroi krijgt een nieuwe eigenaar, na een jaar waarin het sterke cijfers kon voorleggen. Met gemiddeld 650.000 bezoekers per maand is dit het op een na drukstbezochte winkelcentrum van België.