Uplace nog steeds niet opgegeven | RetailDetail

Uplace nog steeds niet opgegeven

Uplace nog steeds niet opgegeven

Uplace is nog niet van plan om de handdoek in de ring te werpen en is in samenspraak met de gemeente Machelen op zoek naar oplossingen om het winkelcentrum toch nog een plaats te geven.

 

Lokaal ruimtelijk plan

Toen in december de Raad van State besliste om het ruimtelijk plan rond Uplace te vernietigen, leek het hele project dood en begraven. Nieuwe vergunningen aanvragen zou immers heel wat jaren duren en dus niet meer haalbaar zijn. Verschillende bronnen hebben nu echter aan De Tijd bevestigd dat Bart Verhaeghe, de eigenaar van Uplace, nog een laatste strohalm heeft gevonden. Momenteel werkt hij met de gemeente Machelen aan een scenario, waarbij de gemeente zorgt voor een eigen lokaal ruimtelijk plan. Op de Vlaamse regering moet Uplace immers niet meer rekenen, want die heeft gezegd geen werk te maken van een nieuwe vergunning.

 

Het gaat in de huidige onderhandelingen wel over "Uplace light", dat derde kleiner is dan het originele plan en waarin onder andere het hotel verdwenen is en de winkeloppervlakte flink werd teruggeschroefd. Die plannen werden eerder in samenspraak met verschillende belanghebbenden gemaakt, in een laatste poging het project te redden.

 

Schadeclaim

Jean-Pierre De Groef, burgemeester van Machelen, is altijd al een groot voorstander geweest van Uplace, maar vond tegenkanting bij Hans Bonte, burgemeester van buurgemeente Vilvoorde. Die laatste is echter ook op zoek naar een economische boost, aangezien Vilvoorde kampt met een hoge werkloosheid. De kans is wel klein dat er nog voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober een beslissing wordt genomen. Bovendien moet de Vlaamse regering ook de lokale besturen voldoende bevoegdheden geven om zo’n lokaal ruimtelijk plan in orde te krijgen.

 

Uplace heeft wel nog een stok achter de deur ten opzichte van de Vlaamse regering. Het stak immers heel wat geld in de sanering van de gronden, met de afspraak dat de Vlaamse regering alles in het werk zou stellen om Uplace te realiseren. Indien dat niet het geval is, kan het een schadeclaim indienen tegen de Vlaamse regering.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Zo wil Vlaanderen toename baanwinkels aanpakken

12/06/2018

De wildgroei van baanwinkels weegt op de mobiliteit en de leefbaarheid en zet druk op de handel in de stadscentra. In Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant gaan gemeenten het probleem nu over de grenzen heen aanpakken.

Driespoort Deinze voor correctionele rechtbank

07/06/2018

In de correctionele rechtbank van Gent is dinsdag gepleit in de zaak rond winkelcentrum Driespoort in Deinze. De hamvraag: staat dat er illegaal en, zo ja, moet het dan worden afgebroken? Uitspraak begin september.

Mitiska bouwt retailpark in Mechelen

30/05/2018

In Mechelen gaat Mitiska een retailpark ontwikkelen dat plaats biedt aan 24 grote winkels op 27.500 m². Een convenant garandeert dat het winkelcentrum geen concurrentie vormt voor de binnenstad.

De Nieuwstraat in Brussel kent magere jaren

22/05/2018

De Nieuwstraat in Brussel loopt de laatste jaren leeg: 10 procent van de winkelpanden in de duurste winkelstraat van België is ongebruikt, niet alleen sinds de terroristische aanslagen, maar ook door de concurrentie van The Mint en de renovatiewerken aan City 2.

H&M eist lagere huurprijzen

11/05/2018

Modeketen H&M wil lagere huurprijzen afdwingen van Qrf City Retail, zo blijkt uit het recente kwartaalverslag van het winkelvastgoedfonds. De retailer houdt het bovendien voor bekeken in Sint-Niklaas.

“Brusselse Anspachlaan wordt nieuwe hotspot voor grote ketens”

09/05/2018

Na Burger King vestigt ook Standaard Boekhandel zich nu in de bijna afgewerkte voetgangerszone op de Brusselse Anspachlaan. De heraanleg van de centrale laan zorgt voor een nieuwe dynamiek die wellicht nog andere grote retailers zal aanspreken.