Uplace nog steeds niet opgegeven

Uplace nog steeds niet opgegeven

Uplace is nog niet van plan om de handdoek in de ring te werpen en is in samenspraak met de gemeente Machelen op zoek naar oplossingen om het winkelcentrum toch nog een plaats te geven.

 

Lokaal ruimtelijk plan

Toen in december de Raad van State besliste om het ruimtelijk plan rond Uplace te vernietigen, leek het hele project dood en begraven. Nieuwe vergunningen aanvragen zou immers heel wat jaren duren en dus niet meer haalbaar zijn. Verschillende bronnen hebben nu echter aan De Tijd bevestigd dat Bart Verhaeghe, de eigenaar van Uplace, nog een laatste strohalm heeft gevonden. Momenteel werkt hij met de gemeente Machelen aan een scenario, waarbij de gemeente zorgt voor een eigen lokaal ruimtelijk plan. Op de Vlaamse regering moet Uplace immers niet meer rekenen, want die heeft gezegd geen werk te maken van een nieuwe vergunning.

 

Het gaat in de huidige onderhandelingen wel over "Uplace light", dat derde kleiner is dan het originele plan en waarin onder andere het hotel verdwenen is en de winkeloppervlakte flink werd teruggeschroefd. Die plannen werden eerder in samenspraak met verschillende belanghebbenden gemaakt, in een laatste poging het project te redden.

 

Schadeclaim

Jean-Pierre De Groef, burgemeester van Machelen, is altijd al een groot voorstander geweest van Uplace, maar vond tegenkanting bij Hans Bonte, burgemeester van buurgemeente Vilvoorde. Die laatste is echter ook op zoek naar een economische boost, aangezien Vilvoorde kampt met een hoge werkloosheid. De kans is wel klein dat er nog voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober een beslissing wordt genomen. Bovendien moet de Vlaamse regering ook de lokale besturen voldoende bevoegdheden geven om zo’n lokaal ruimtelijk plan in orde te krijgen.

 

Uplace heeft wel nog een stok achter de deur ten opzichte van de Vlaamse regering. Het stak immers heel wat geld in de sanering van de gronden, met de afspraak dat de Vlaamse regering alles in het werk zou stellen om Uplace te realiseren. Indien dat niet het geval is, kan het een schadeclaim indienen tegen de Vlaamse regering.