Ikea toch niet naar Noorderlaan in Antwerpen

Ikea toch niet naar Noorderlaan in Antwerpen
Ikea

Ikea heeft besloten om toch geen nieuwe vestiging te bouwen op de Havana-site aan de Noorderlaan in Antwerpen. De Zweedse woonketen wijst daarvoor naar de opmars van e-commerce, waardoor de winkel niet rendabel zou zijn.

“Strategische flexibiliteit”

Ikea heeft al een winkel in Wilrijk, maar wilde daar een tweede vestiging in het noorden van Antwerpen aan toevoegen. Nu komt de keten terug op dat idee: Ikea zegt dat het niet langer gelooft dat de nieuwe winkel rendabel zou zijn. “Het veranderende consumentengedrag en het stijgende belang van e-commerce voor consumenten vereisen een strategische flexibiliteit in wat we bouwen, en dit was niet mogelijk binnen het kader van het aanbestedingsdocument”, klinkt het bij Ikea.

 

Het nieuws is een klap voor de stad Antwerpen, dat in de nieuwe woonwinkel de perfecte trekpleister zag voor het gebied. Daarnaast komen er natuurlijk ook een heleboel nieuwe jobs niet. Ikea had nochtans al in 2011 interesse getoond in de Havana-site, maar met de meet in zicht worden de plannen dus omgegooid. De nieuwe winkel moest er ook voor zorgen dat de druk op de mobiliteit in de buurt van de vestiging in Wilrijk beperkt werd.

 

Kleinere vestiging?

Ikea benadrukt wel dat het nog steeds op zoek is naar een tweede locatie in Antwerpen, maar dat die een andere invulling zal hebben dan de traditionele woonwinkels van de keten. Waarschijnlijk wil Ikea een kleinere vestiging waar voornamelijk met afhaalpunten gewerkt wordt en die meer in het centrum van de stad te vinden is. Ook de stad wil meewerken aan een nieuwe oplossing om toch een tweede vestiging van Ikea naar Antwerpen te lokken.

Tags: