Apple-verdeler Switch in de etalage na mislukt herstelplan

Apple iPhone 11 op display in winkel
Hadrian / Shutterstock.com

De toekomst van Switch, een Belgische distributeur van Apple-producten, is nog onzeker: er is geen akkoord bereikt over het herstelplan van de keten. Nu wordt een (gedeeltelijke) overname bekeken.

 

Geen herstelplan

Het is Switch, de grootste officiële Apple-verdeler van België, niet gelukt om een herstelplan klaar te stomen voor de opgelegde deadline. Tot 1 februari geniet de keten van 21 winkels immers bescherming tegen schuldeisers, die het bedrijf in augustus heeft aangevraagd wegens een oplopende schuldenberg.

 

Er bleek onvoldoende draagvlak te zijn voor het uitgewerkte herstelplan, dat eruit bestond in de toekomst vooral op consumenten en kmo’s te focussen. Voorheen bediende Switch ook scholen en bedrijven, maar dat zou onvoldoende winst opleveren en een te lange doorlooptijd hebben. Ook zouden de schuldeisers in het voorgelegde herstelplan een stuk verlies moeten dragen. 

 

Op zoek naar 5 miljoen

Switch heeft daarom nu de derde fase van het gerechtelijk akkoord ingeluid: de rechter moet op zoek naar een koper voor de elektronicaverdeler, bericht De Tijd. CFO Harold Vanheel heeft dat bevestigd, en meldt te geloven dat er interesse bestaat vanuit overnemers of investeerders, voor een volledige of een gedeeltelijke overname.

 

Ondertussen blijft de keten verder afslanken: in de voorbije maand sloot de keten nog vijf winkels, met name in City 2 en op de Louizalaan in Brussel, in Lier en in Oostende. Ook een van de twee vestigingen in Leuven – de winkel in de Bondgenotenlaan – ging op de schop. De andere winkels zouden de komende tijd wel gewoon openblijven.

 

Switch moet op korte termijn op zoek naar vijf miljoen euro vers kapitaal, om het negatieve eigen vermogen van 9,6 miljoen euro aan te zuiveren. Uit het voorbije boekjaar torst de Apple-verkoper immers nog een overgedragen verlies van 15,5 miljoen euro mee. Vorig jaar had de keten ook 33,4 miljoen euro aan schulden openstaan.