Strafklacht tegen E-Fit Center van Evy Gruyaert: staat Driespoort Shopping op omvallen?

Het E-Fit Center van Evy Gruyaert in Driespoort Shopping
Foto Driespoort.be / facebook

Is het eindspel ingezet voor het veroordeelde retailpark Driespoort Shopping in Deinze? Buurtbewoners hebben een strafklacht ingediend tegen E-Fit Center, de fitnesszaak van mediafiguur Evy Gruyaert. De andere retailers krijgen nog heel even respijt…

 

Retailers riskeren sanctie

Retailers die hun winkel blijven uitbaten in het illegale retailpark Driespoort Shopping, lopen allen het risico zelf correctioneel te worden vervolgd. “Zij baten niet alleen hun handelszaak illegaal uit, maar maken ook gebruik van de parking voor hun personeel en cliënteel. Daarmee plegen ze een eigen, zelfstandig en voortdurend misdrijf. Ze riskeren hiervoor allen een zware sanctie. Bovendien heeft hun handelshuurovereenkomst geen rechtsgeldige oorzaak en is ze dus nietig, zodat het niet meer dan logisch zou zijn dat zij zich tegen hun verhuurder richten.” Dat zegt advocaat Pieter Van Assche in een gesprek met RetailDetail.
 

Als raadsman van een buurtbewoonster en van de bvba Deinze Koopcenter heeft hij zopas een strafklacht ingediend tegen het recent geopende E-Fit Center, de fitnesszaak van de bekende Vlaamse presentatrice Evy Gruyaert. “Deze zaak heeft het aangedurfd om ondanks onze waarschuwingen toch de deuren te openen op 19 maart, dus ruim na de publicatie van het vonnis dat op 5 maart de onwettigheid van het project bevestigde. Daarom viseren we hen als eerste. De andere retailers krijgen nog even de tijd om het nodige te doen.” Het nodige doen: dat betekent dus hun winkel sluiten… Alle hoofdkantoren van de betrokken ketens (waaronder Action, Albert Heijn en Kruidvat) werden aangeschreven om hen op de hoogte te brengen.
 

“We stellen ons constructief op,” aldus de raadsman. “We hebben altijd de dialoog vooropgesteld. De handelszaken zijn jarenlang door de ontwikkelaar voorgehouden dat de site wettig vergund was, maar dit is manifest onwaar gebleken. Vandaag kunnen de retailers de feiten echt niet langer ontkennen. Ze hebben een handelshuurovereenkomst in een project dat er niet mag staan. Die overeenkomst is dus nietig en als ze verder uitbaten en een illegale parking (laten) gebruiken,  riskeren ze zelf een zware sanctie.”

 

Veroordeling zal volgen

Mogelijk kunnen retailers met terugwerkende kracht hun huurgelden terugvorderen van de projectontwikkelaar. Dat zou de facto het einde betekenen van het winkelcentrum. In elk geval kan de zaak tegen E-Fit Center niet geseponeerd worden, aangezien het gaat om een strafklacht met burgerlijke partijstelling. Er wordt een onderzoeksrechter aangesteld, de zaak zal worden behandeld en als er aanwijzingen van schuld zijn, dient er een vervolging en logischerwijs veroordeling te volgen, zegt Van Assche. Hij vindt het stuitend dat de burgemeester van Deinze niets onderneemt om het complex te sluiten: “Hij kwam zelfs de opening bijwonen van E-Fit Center, terwijl hij weet dat het geheel er illegaal staat.”
 

De controverse rond het bewuste retailpark sleept intussen al zes jaar aan. Maar het vonnis dat op 5 maart werd uitgesproken, zou wel eens beslissend kunnen blijken. Toen besliste de correctionele rechtbank immers dat aannemer, bouwheer en architect van het winkelcentrum “wetens en willens” bouwmisdrijven pleegden door het optrekken van Driespoort Shopping zonder definitieve bouwvergunning. Het retailpark staat er onwettig, omdat de raad voor vergunningsbetwisting in februari besliste om ook de laatste vergunning te vernietigen. Dat betekent dat ook de uitbating van het complex onwettig is. Retailers die de parking gebruiken en hun winkel blijven openhouden in het illegale retailpark, zijn dan ook mededaders aan een voortdurend stedenbouwkundig misdrijf.